Oblicz całkę korzystając ze wzorów i własności całki nieoznaczonej
Anka: | | dx | |
∫ |
| = − p13 to pierwiastek 13−stego stopnia |
| | p13{x} | |
∫ (1+tg
2 x)dx =
∫ (arcsinx + arccosx)
10 dx =
∫
dx √a = , gdzie a =
√x2 + 1
22 mar 08:09
Anka: Pomoże ktoś?
22 mar 09:54
ICSP: ∫ x−1/(13) dx = //wystarczy skorzystać ze wzory ∫ xn
∫ (1 + tg2x) dx = tgx ( na to również jest wzór
∫(arcsinx + arccosx)10 = // t = arcsinx + arccosx
Jak dokładnie wygląda ?
22 mar 10:19
ICSP: Ojć w c) źle odpowiedziałem

Trzeba przez części

u = (arcsinx + arccosx)
10 , u' = 10(arcsinx + arccosx)
v' = 1 , v = x
22 mar 10:25
Anka: ICSP podstawiam, ale jakieś głupoty mi wychodzą

mogę liczyć na rozwiązanie tego?
Odpowiedz ma być: {
π2}
10x + c
22 mar 11:21
ICSP: W sumie faktycznie, nie myślę dzisiaj

Gdy f(x) = arcsinx + arccosx to f'(x) = 0 , stąd arcsinx + arccosx jest funkcją stałą. Dla x =
| | π | |
0 dostajemy jej wartość : f(x) = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
∫ ( |
| )10 dx = ( |
| )10 x + C |
| | 2 | | 2 | |
22 mar 20:10