miara kąta
maggiewild: kąt α jest ostry oraz tgα * tg19' = 1. Wtedy miara kąta α jest równa
22 mar 00:02
Qulka: α=71
22 mar 00:03
5-latek:
22 mar 00:08
maggiewild: jak to
22 mar 00:12
Qulka: bo tg19•ctg19 = 1 ale ctg 19 = ctg(90−71)=tg71
22 mar 00:14
pigor: ... bo
tgα* tg19
o=1.⇔ tg
α=ctg19
o=ctg(90
o−71
o)=tg
71o ⇔
α=71o..
22 mar 00:57
5-latek: nalezy zwrocic uwage kolezance ze ta jedynka trygonometryczna jest prawdziwa dla kątow ostrych
ale nie jest prawdziwa dla wszystkich kątow
22 mar 01:07
maggiewild: to jeszcze wiem "5−latku"
22 mar 01:55
5-latek: Bardzo sie cieszse z tego . A przypomnisz mi dla jakich kątow jest nieprawdziwa ?
22 mar 11:54
xx:
a przypadkiem ta jedynka nie słuszna dla wszystkich katów z wyjątkiem x=k*π/2
22 mar 18:20