Ciągi równości i nierówności
mat:
1. Dla jakiej liczby α suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego
(α, 3α4, 9α16, ... ) jest równa 12?
2. Dla jakiej wartości x składniki sumy 1 + x+12x+3 + (x+12x+3)2 + ... są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego zbieżnego?
3. Rozwiąż równanie 1 + 11 − x + 1(1−x)2+ ... = 1 − 2x
4. Rozwiąż nierówność 1x+1 + 1(x+1)2 + 1(x+1)3 + ... ≤ 3x−2
5. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = 1 + 2x+3 + 22(x+3)2 + ... a następnie:
a) narysuj wykres funkcji f
b) podaj zbiór wartości funkcji f.
Odpowiedzi:
1. α=3
2. x ∊ (−∞, 2) ∪ (−43,+∞)
3. − √22
4. x ∊ <1,+∞)
5. f(x) = 2x+1 + 1, Df = (−∞,−5) ∪(−1,+∞) b) ZWf= (12, 1) ∪ (1, +∞)
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tych zadań na sprawdzian.
Szczególnie nie rozumiem nierówności przy założeniach i rysowania wykresów
|x| < a ⇔ x<a ∩ x>−a
|q|<1
S = a11−q
q = a2a1
21 mar 22:30
Qulka:

jak widać jak |x| jest mniejszy od a (to fioletowe ) to x jest jednocześnie większy od −a i
mniejszy od a (to zielone)
21 mar 22:38
Qulka: |q| <1 żebyś wciąż dzieliła następne i miała coraz mniejsze liczby..żeby w nieskończoności już
praktycznie nic nie przybywało i dlatego jest konkretny wynik tej sumy
21 mar 22:40
Qulka: | | a1 | |
i właśnie wtedy jak masz taki zbieżny suma wszystkich jest taką liczbą S= |
| |
| | 1−q | |
21 mar 22:41
Qulka: z definicji ciągu geometrycznego każdy jest większy stałą liczbę razy czyli
a
2=a
1•q
a
3=a
2•q itd..
| | a2 | |
i dlatego q się nazywa ilorazem że q= |
| |
| | a1 | |
21 mar 22:43
Qulka: zadanie 1
q=3/4
4a=12
a=3
21 mar 22:58