wielomiany
ania: Prooooszę o jakąś pomoc, pilne
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x2−2x)3 jest rowna 2x5−3x2+7.
Oblicz reszte z dzielenia wielomianu W'(x) przez dwumian (x−2)
21 mar 22:20
5-latek: Masz tam Wpisz a otrzymasz i napisz to porzadnie
21 mar 22:21
Qulka: W(2)=R(2)=2•25−3•22+7=64−12+7=59
21 mar 22:22
ania: zle sie skopiowało
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x2−2x)3 jest rowna 2x5−3x2+7.
Oblicz reszte z dzielenia wielomianu W'(x) przez dwumian (x−2)
21 mar 22:31
ania: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x2−2x)3 jest rowna 2x5−3x2+7.
Oblicz reszte z dzielenia wielomianu W'(x) przez dwumian (x−2)
21 mar 22:31
ania: druga poprawka
21 mar 22:32
ania: Qulka ale to jest W'(x) a nie W(x)
21 mar 22:34
Qulka: aa pochodna
W'(2) = R'(2) = 10•24−6•2=160−12=148
21 mar 22:34
ania: a skąd się to wzieło, dlaczego reszta dzielenia pochodznej przez dwumian jest taka ?
21 mar 22:36
Qulka: bo ten dwumian zeruje (x2−2x)3 więc zostaje tylko reszta
21 mar 22:45
Qulka: W=P•Q+R
W'=P'•Q+P•Q' +R'
Q=0 i Q'=0 więc
W'=R'
R=2x5−3x2+7
R'=10x4 − 6x
21 mar 22:56
Jacek: Dodałbym, że Q'(x=2) =0, ale to rezultacie podstawienia x=2 do Q'(x), żeby nie mogło powstać
wrażenie, że to z faktu, że Q(x=2) = 0 wynika Q'=0.
22 mar 08:26