ulamki algebraiczne
Ewelina: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) dziedzina ulamka algebraicznego jest zbior wszystkich
liczb rzeczywistych:
21 mar 21:46
Ewelina:
21 mar 22:02
Saizou : nie możemy dzielić przez 0, zatem
mx
2+mx+m+1≠0
i masz dwa przypadki kiedy m=0, ale to jest przypadek "łatwy"bo otrzymujemy 1≠0 co jest prawdą
no i kiedy m≠0 , mamy wyrażenie kwadratowe, wiec nie może mieć ono rozwiązania, czyli Δ<0
m
2−4m(m+1)<0
m
2−4m
2−4m<0
−3m
2−4m<0
| | 4 | |
ale jeszcze musimy dorzucić do rozwiązanie m=0 wobec tego m∊(−∞:− |
| )∪[0;+∞) |
| | 3 | |
21 mar 22:15
Ewelina: a czemu nie wystarcza mi to ze Δ<0?
po co mam liczyc kiedy m=0?
21 mar 22:26
Saizou :
no bo nie wiesz czy w mianowniki będzie wyrażenie kwadratowe ax2+bx+c, czy liniowe dx+e
btw. mam błąd w odpowiedzi dla m=0 mamy 1≠0 wiec tego nie dorzucamy do finalnej odp.
21 mar 22:27
Saizou : lepiej sprawdzić wyrażenie liniowe bo na maturze za to mogą ci odjąć punkty
załóżmy że w mianowniku było by wyrażenie w postaci
(m−1)x
2+7x+m, i jak sprawdzisz dla m=−1 (czyli dla współczynnika a)otrzymasz
| | 1 | |
7x−1≠0 stąd x≠ |
| i musisz dorzucić to m do odpowiedzi |
| | 7 | |
21 mar 22:30
Ewelina: czyli po prostu robie dwa warunki
a≠0 oraz Δ<0 tak?
21 mar 22:38
Ewelina:
21 mar 22:45
Ewelina:
21 mar 22:55
Ewelina: czekaj nie
robie 2 przypadki
1. Δ<0 i a≠0
2. a=0
dobrze mysle?
21 mar 23:34
Ewelina: 
22 mar 00:09
Qulka: tak
22 mar 00:10