pliska pomocy
justynka2106: 1) trzy liczby (x,y,z) tworza ciag arytmetyczny. Suma tych liczb jest rowna (−21). jesli
pierwszy wyraz pozostawimy bez zmian , drugi zmnijeszymy o 5, a trzeci zmniejeszymy o 16 to
otrzymamy ciag geometryczny.Znajdz liczby x,y,z.
2) trzy liczby (x,y,z) tworza ciag arytm.jesli trzecia liczbe zwiekszymy o 48 to otrzymamy ciag
geometryczny. Jesli drugi wyraz nowego ciagu zwiekszymy dwukrotnie a trzeci wyraz nowego ciagu
zwiekszymy o 24 to ciag znow bedzie arytmetyczny. Wyznacz x y z
21 mar 21:25
Tadeusz:
1) Zatem y=−7 a wyrazy ciągu możemy zapisać jako −7−r −7 −7+r
−7−r −7−5 −7+r−16 stanowią ciąg geometryczny zatem:
(−12)2=(−7−r)(−23+r)
144=161−7r+23r−r2 r2−16r−17=0 √Δ=18
r1=−1 r2=17
Zatem: x=−6 y=−7 z=−8
lub x=−24 y=−7 z=10
21 mar 22:09
domi17: A prosciej ?bo tego sposoby nie za bardzo ..
21 mar 22:18
Tadeusz:
a czego nie rozumiesz?
21 mar 22:53
domi17: no wiwc suma tych liczb jest(−21) wiec z gory zostalo zalozone ze kazda z tych trzech liczb
jest −7
no ogolnie tego zapisu: −7−r ; −7−5 ; −7+r−16 skad to sie wzielo to r
21 mar 23:03
Qulka: jeśli a+b+c = −21
i jest to ciąg arytmetyczny w którym zawsze 2•środkowa= suma skrajnych więc 2b=a+c
to a+c+b = 2b+b = 3b =−21 więc b=−7
21 mar 23:13
J:
nie rozumiesz, co napisała Qulka ?
został obliczony drugi wyraz ciągu arytmetycznego: b = − 7 ( u Ciebie to jest y )
23 mar 09:52
Qulka: i skoro ciąg jest arytmetyczny to każda następna liczba jest o tyle samo większa (zazwyczaj
nazywa się to r)
więc następna jest o r większa (−7+r) a wcześniejsza jest o r mniejsza (−7−r )
23 mar 10:27