Spodek wysokości w ostrosłupie
Adrian: Witam.
Ska mam wiedzieć gdzie spodek wysokości ostrosłupa leży ( chodzi o to, gdy w podstawie znajduje
się jakiś trójkąt ).
wiem, że ostrosłup jest foremny, gdy środek okręgu opisanego na trójkącie ( w podstawie )
wyznacza ten spodek wysokości.
Ale jak skąd wiedzieć, gdzie ten spodek leży, gdy mam trójkąt np. prostokątny ?
Mam takie zadanie ( zrobiłem je, ale z podpowiedziami ) :
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 15 cm i 20 cm, a każda z
krawędzi bocznych nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
I w podpowiedziach było, że spodek wysokości ostrosłupa jest na środku przeciwprostokątnej
trójkąta w podstawie... Skąd mam to wiedzieć ?
21 mar 20:55
5-latek:
To masz wiedziec dlatego gdyz jest to podstawowa wlasnosc tego trojkata
Masz prostokat ABCD Wiadomo CI tez ze przekatne w prostokacie sa rowne i przecinaja sie w
polowie (punkt S
Punkt S jest jednoczesnie srodkiem okregu opisanego na tym prostokącie
(sprawdz sobie
Wiec jesli teraz rozpatrzysz trojkat ABC(jest on prostokatny to widzisz ze srodek okregu
opisanego na tym trojkacie lezy w polowie AC czyli w polowie przeciwprostokatnej trojkata
ABC
21 mar 21:04
5-latek: | 1 | |
Wiec R= |
| c gdzie c to przeciwprostokatna |
| 2 | |
21 mar 21:07
Adrian: A w rombie ?
Jak to zauwazyc w rombie ?
21 mar 21:08
5-latek: najpierw sobie odpowiedz na pytanie .
czy na kazdym rombie mozna opisac okrag?
jaki jest warunek na to aby na czworakacie opisac okrag ? czym wtedy musialby byc romb ?
21 mar 21:17
dero2005:
W rombie spodek wysokości leży w środku okręgu wpisanego
21 mar 21:18
Bogdan:
"I w podpowiedziach było, że spodek wysokości ostrosłupa jest na środku przeciwprostokątnej
trójkąta w podstawie... Skąd mam to wiedzieć ?"
I tu jest pies pogrzebany. Masz to wiedzieć po przeprowadzeniu logicznego samodzielnego
rozumowania, a nie czekać na gotowy szablon i czyjąś podpowiedź. Oczekuje się od
rozwiązującego takiej własnie umiejętności − logicznego rozumowania. Jeśli nie masz
takiej umiejętności, to ...
21 mar 21:21