stereometria
YushokU:

Witam,
Rysunek przedstawia siatkę wielościanu. Oblicz długość jego najdłuższej przekątnej przyjmując,
że wszystkie krawędzi mają długość 1.
Mam z tym zadankiem problem. Zaraz dopiszę drugiego posta.
21 mar 20:53
YushokU:

Tak mniej więcej to wygląda.
Czerwona przekątna, to ta najdłuższa, tak?
| √2 | |
W takim razie wysokość ostrosłupa u góry to |
| |
| 2 | |
Wysokość sześcianu na dole to 1.
| √2 | |
No i połowa przekątnej podstawy sześcianu to |
| |
| 2 | |
Więc trzeba pitagorasem obliczyć przekątną/
p=2+
√2
Tak mi wychodzi, dobrze?
Z góry dzięki za odpowiedź
21 mar 21:00
YushokU: *p=√2+√2
21 mar 21:02
YushokU:

Pełne polecenie mam jeszcze z kodowaniem odpowiedzi:
Zakoduj wynik podając trzy początkowe cyfry jego rozwinięcia dziesiętnego.
A odpowiedź:
to u góry
21 mar 21:07
YushokU: czyli moje rozwiązanie się tak jakby nie zgadza, chociaż nie mogę znaleźć błędu :<
21 mar 21:07
dero2005:
Mnie się wydaje, że p = √2+√2
21 mar 21:10