Trygonometria
mat: funkcja f:<0;10> −> R dana jest za pomocą wzoru f(x)=cosπx. Suma wszystkich miejsc zerowych tej
funkcji jest równa:
A. 50,
B. 90,
C. 100,
D. 105,
Jak to rozwiązać? Poprawna odpowiedź to A.
21 mar 20:32
mat:
21 mar 22:32
mat:
21 mar 22:37
pigor: ..., np. tak :
f(x)=0 i x∊[0;10] ⇒
cosπx=0 i x∊[0;10] i f(−x)=f(x) ⇒
⇒ πx=
12π+2kπ ⇔ (*)
x= ±12+2k ⇒
⇒ 0 ≤
12+2k ≤10 /*2 ⇔ 0 ≤1+4k ≤ 20 ⇔ −1 ≤ 4k ≤19 /:4 ⇔
⇔ −
14 ≤ k ≤ 4
34 i k∊C ⇒
k=0,1,2,3,4 , więc z (*) :
suma miejsc zerowych to: 0,5+2,5+4,5+6,5+8,5= 3+11+8,5=
22,5, a
z parzystości funkcji f : 22,5* 2=
50 − szukana
suma odp.
A . ...
22 mar 00:24
pigor: ..., o kurde nie umiem mnożyć albo dodawać
22 mar 00:27
zombi: 0,5 + 1,5 + 2,5 + ... + 9,5 = 50
22 mar 00:30
pigor: przecież 22,5*2= 45, a nie 50

, a więc ta
moja parzystość ma się tu nijak, a więc z nierówności :
0 ≤ −u{1}{2]+2k ≤ 10 /*2 ⇒ 0 ≤ −1+4k ≤ 20 /+1 ⇔
⇔ 1 ≤ 4k ≤ 21 /:4 ⇒
14 ≤ k ≤ 5
14 ⇒
k=1,2,3,4,5, wtedy
dla tych k suma : 1,5+3,5+5,5+7,5+9,5= 10,5+17= 27,5,
a więc zgadza się,
22,5+27,5= 50 . ...
22 mar 00:42
pigor: .. o kurde , a no właśnie cosπx=0, czyli cosinus
zeruje sie co kπ, a nie co 2kπ; przepraszam. ...
22 mar 00:45