matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Michał:
5
Pole trójkąta ABC jest równe
i A = (0,0) oraz B = (1,2)
2
Współrzędne wierzchołka C spełniają rłównanie wynik to I 2x − y I = 5 obliczyłem I AB I =
√
5
21 mar 20:08
Mila:
AB: y=ax 2=a*1 a=2 AB: y=2x⇔2x−y=0 C(a,b)
1
P=
*|AB|*h
2
5
1
=
*
√
5
*h
2
2
5=
√
5
*h
5
h=
√
5
h=
√
5
===== d(C,AB)=
√
5
⇔odległość punktu C od prostej AB jest równa
√
5
|2*a−b|
=
√
5
⇔
√
2
2
+1
2
|2a−b|=5 ⇔|2x−y|=5 Ilustracja graficzna 2x−y=5 lub 2x−y=−5 m: y=2x−5 lub n: y=2x+5 Punkt C leży na prostej m lub n
========================
21 mar 20:24
Michał:
dziękuję bardzo
21 mar 20:42
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick