matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lim
sick:
licze sobie taka prosta granice na 2 sposoby:
x
lim
= ...
x
2
+ 1
(x → 0
+
) i teraz podchodze do tego na 2 sposoby 1) dziele licznik i mianownik przez x
1
... = lim
= 0
1
x +
x
2) z twierdzenia de l'hospitala
1
... = lim
= +
∞
2x
ktore rozwiazanie jest poprawne i gdzie popelniam blad?
21 mar 20:07
Janek191:
0
Nie można stosować Hospitala , bo mamy
!
1
21 mar 20:18