matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć wartość wyrażenia, sprawdzić czy jest to liczba naturalna
Arko:
Witam wszystkich jak rozwiązać to zadanie:
6+6
2
+...+6
100
7
Czy jest to liczba naturalna?
21 mar 20:07
Janek191:
a
1
= 6 q = 6 a
n
= 6
100
⇒ n = 100
1 − 6
100
6
S = 6*
= −
*( 1 − 6
100
)
1 − 6
5
21 mar 20:26