gdzie robię błąd
Glizdapudz: Czy mógłby ktoś szybko powiedzieć co robię źle ?
Liczby a i b są pierwiastkami równania
5x
2−3x−7=0 ,
Wykaż że pierwiastkami równania
343x
2+342x−125=0
są liczby 1/a
3 i 1/b
3
ze wzorów viete
a+b = −b/a = 3/5
ab = c/a = −7/5
Jeżeli x
1 = 1/a
3 i x
2 = 1/b
3 i x
1 + x
2 = −342/343 to 1/a
3 + 1/b
3 =
−342/343
S = 1/a
3 + 1/b
3 = (a
3 + b
3)/(ab)
3
licznik : a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2) = (a+b)(a+b)
2 − 3ab = (a+b)
3 − 3ab
S = [ (a+b)
3 − 3ab ] : (ab)
3
S= [ (3/5)
3 + 21/5 ] : (−7/5)
3 = −552/343 (liczone na kalkulatorze pare razy )
ROBIĘ COŚ ŹLE CZY ZADANIE MA BŁĄD

