trzy liczby (x,y,z) tworza ciag arytm. Suma
justynka2106: Siemka
mam taki problem z 3 zadaniami z ciagow pomoglibyscie? Bardzooo prosze dokladne
obliczenia.
1) trzy liczby (x,y,z) tworza ciag arytmetyczny. Suma tych liczb jest rowna −21 . jesli
pierwszy wyraz pozostawimy bez zmian , drugi zmnijeszymy o 5, a trzeci zmniejeszymy o 16 to
otrzymamy ciag geomet.Znajdz liczby x,y,z.
2) trzy liczby (x,y,z) tworza ciag arytm.jesli trzecia liczbe zwiekszymy o 48 to otrzymamy ciag
geometryczny. Jesli drugi wyraz nowego ciagu zwiekszymy dwukrotnie a trzeci wyaz nowego ciagu
zwiekszymy o 24 to ciag znow bedzie arytmetyczny. Wyznacz x y z
3) pantwo kowalscy maja troje dzieci ktorych lata tworza ciag geometryczny.suma lat wszystkich
dzieci jest rowna 38 a najmlodsze dziecko ma 8 lat. Oblicz wiek pozostalych dzieci
21 mar 19:27
Janek191:
Czy z. 1 jest dobrze przepisane ?
x + y + z = 21 czy (− 21) ?
21 mar 19:57
Janek191:
z.3
x + x q + x q
2 = 38
x = 8
−−−−−−−
8 + 8 q + 8 q
2 = 38
8 q + 8 q
2 = 30 / : 2
4 q
2 + 4 q − 15 = 0
Δ = 16 − 4*4*(−15) = 16 + 240 = 256
√Δ = 15
| − 4 + 16 | | 12 | |
q = |
| = |
| = 1,5 |
| 8 | | 8 | |
więc
8*1,5 = 12
12*1,5 = 18
8 + 12 + 18 = 38
Odp. dzieci mają : 8, 12 i 18 lat.
========================
21 mar 20:04
justynka2106: Przepraszam faktycznie( −21)
21 mar 20:04
justynka2106: A pomozecoe z 1 i 2 zadaniem ? Pliska
21 mar 20:45