Prawdopodobieństwo
Mati: Doświadczenie losowe polega na pięciokrotnym rzucie monetą. Niech A oznacza zdarzenie: co
najmniej raz wypadł orzeł, zaś B − reszka wypadła co najwyżej 3 razy.
a) Opisz zdarzenia przeciwne do zdarzeń A i B. Podaj liczebność zbiorów A' i B'
b) Czy prawdziwe są równości : (A ∪ B)' = A' ∪ B' oraz (A ∩ B)' = A' ∩ B'? Odpowiedź uzasadnij.
Jak się za takie typu zadanie zabierać? Prosiłbym o jak najprostsze wytłumaczenie i jasne
wskazówki, gdyż nie pojmuję tego
21 mar 19:13
Mati: I oczywiście nikt nie wytłumaczy
21 mar 20:07
Mila:
Pięciokrotny rzut monetą.
|Ω|=
A− co najmniej raz wypadł orzeł ( to znaczy raz lub 2 razy lub 3 razy lub 4 razy lub 5 razy)
A'− ani raz nie wypadł orzeł ⇔wypadło 5 reszek: (R,R,R,R,R)
|A'|=1
B− reszka wypadła co najwyżej 3 razy ⇔nie wypadła ani raz lubwypadła jeden raz lub wypadła 2
razy lub wypadła 3 razy.
B'− reszka wypadła 4 razy lub 5 razy.
| | | |
(R,R,R,R,O) jedno ze zdarzeń sprzyjających − liczba | =5 |
| | |
(R,R,R,R,R) jedno zdarzenie
|B'|=5+1=6
21 mar 22:50
Mila:
b) (A∪B)'=A'∩B' prawa de Morgana
A'∩B' ={(R,R,R,R,R)} część wspólna zbiorów
A'∪B'={((R,R,R,R,R), (R,R,R,R,O),(R,R,R,O,R),(R,R,O,R,R)(R,O,R,R,R),(O,R,R,R,R)}− złączenie
zbiorów
⇔(A∪B)'≠A'∪B'
Drugie spróbuj zrobić sam.
21 mar 22:59