matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Tak:
Wielomian x
4
+ 16 jest podzielny przez wielomian: a)x
2
+ 4 b) x+2 c)x
2
−2
√
2
x − 4 d)x
2
+2
√
2
x + 4
21 mar 18:48
Saizou :
x
4
+16=x
4
+8x
2
+16−8x
2
=(x
2
+4)
2
−(2
√
2
x)
2
=(x
2
−2
√
2
x+4)(x
2
+2
√
2
x+4) zatem odp. D
21 mar 18:52
Tak:
Dziękuję
21 mar 18:56