ciag an jest niemonotonicznym ciagiem geometrycznym
bobel: Ciąg (an ) jest niemonotonicznym ciągiem geometrycznym , w którym a3= − 0,25 i a7 = − 4.
Wówczas
a) a6= −2
b) a5= − 0,5
c) a5 = 1
d) a6= 2
Proszę o pomoc !
21 mar 18:32
Benny:
q
4=16
q=−2 ponieważ ciąg jest niemonotoniczny
a
6=a
3*q
3
a
6=2
21 mar 18:34
Saizou :
a
7=a
3*q
4
| | −4 | |
q4= |
| =16⇒q=−2, bo an jest niemonotoniczny |
| | | |
a
6=a
3*q
3=−0,25*(−8)=2
a
5=a
3*q
5=−0,25*2=−0,5
21 mar 18:35
bobel: Dziękuje, zrozumialam !
21 mar 18:38
Eta:
−0,25; 0,5;−1; 2;−4
21 mar 18:38
Benny: a
5=−1
21 mar 18:38