ciagi
martaa: Wykaz ze ciag an= 5 * 2n+1 jest geometryczny
29 lis 16:52
Basia:
a
n+1 = 5*2
n+1+1 = 5*2*{n+1}*2 = 10*2
n+1
| an+1 | | 102n+1 | |
| = |
| = 2 |
| an | | 5*2n+1 | |
| | an+1 | |
czyli iloraz |
| jest stały (nie zależy od n) ⇒ |
| | an | |
ciąg jest geometryczny
29 lis 23:37
ostr: Marta chodzisz na Hute ?
24 sty 18:10
ostr: 5*2*{n+1}*2 skad sie wzięło te dugie razy 2
24 sty 18:59
ostr: 5*2*{n+1}*2
nie ma tu błędu ? nie rozumiem tego
24 sty 21:40
Eta:
wytłumaczę :
a
n+m= a
n *a
m
więc a
n+15* 2
n+2= 5*2
n+1 +1=5* 2
n+1*2
1=5* 2
n+1*2= 10*2
n+1
czyli nie ma żadnego błędu
| | an+1 | | 10*2n+1 | | 10 | |
zatem q= |
| = |
| = |
| = 2
|
| | an | | 5*2n+1 | | 5 | |
zatem q= 2 czyli ciąg a
n jest geometryczny
Rozumiesz już teraz ?
24 sty 21:46
Krycho: Kurcze nie łapie tego

Dlaczego nie moglo zostac 5*2
n+2
24 sty 22:04
Julek:
an−1 = 5 * 2n
an = 5 * 2n+1
an+1 = 5 * 2n+2
własność ciągu geometrycznego :
an2 = an−1*an+1
25 * 22n+2 = 5 * 2n * 5 * 2n+2
25 * 22n+2 = 25 * 22n+2
Tożsamość ! Ciąg ten jest geometryczny
25 sty 00:13