Przesunięcie funkcji wymiernej, przedziały monotoniczności
Magda96: Funkcja f dana jest wzorem f(x) = − 2x . Wykres funkcji g otrzymujemy przez przesunięcie
wykresu funkcji f wzdłuż osi OX.
a) Podaj wzór funkcji g oraz naszkicuj jej wykres, jeżeli asymptotą pionową tego wykresu jest
prosta x=1
b)Podaj przedziały monotoniczności funkcji g
c) Odczytaj z wykresu rozwiązanie równania g(x)=−1 oraz zbiór rozwiązań nierówności g(x) ≥−1
21 mar 18:27
Benny:

| | −2 | |
jeśli asymptotą pionową jest x=1 to mianownik musi się zerować dla 1, więc f(x)= |
| |
| | x−1 | |
21 mar 18:31