Prenumeracje
Elka: Przy okrągłym stole ustawiono 6 krzeseł. Na ile sposobów może usiąść 6 osób przy tym stole tak,
aby osoby A i B usiadły naprzeciwko siebie?
Na moje powinno być 4!*6*2!=288, a odpowiedzi podają 48 .. I nie wiem co jest źle
21 mar 18:11
Elka: obok siebie miało być
21 mar 18:18
21 mar 18:47
Janek191:

Mnie się wydaje również , że powinno być :
N = 6*2*4 ! = 12* 24 = 288
21 mar 18:47
Eta:
Krzeseł nie numerujemy!
| | 6! | |
6 osób przy okrągłym stole ustawić można na |
| sposobów |
| | 6 | |
| | 5! | |
osoby A i B traktujemy jako jeden element czyli ustawiamy je na |
| sposobów |
| | 5 | |
i A z B na 2 spoosoby ( AB lub BA)
| | 2*5! | |
stąd |
| = 48 takich ustawień |
| | 5 | |
21 mar 18:54
Janek191:
A gdyby te krzesła były ponumerowane ?
21 mar 19:01
Jacek: Nie rozumiem dlaczego akurat w takim zadaniu krzeseł nie numerujemy, zarówno krzesła jak i
osoby powinny być rozróżnialne. Co za różnica czy są ustawione w okrąg czy szereg − to tylko
wymusza znaczenie "na przeciwko". Moja propozycja rozwiązania:
3*2!*4!
3 − liczba kombinacji zawierających krzesła z naprzeciwka, na takiej kombinacji siada para A B
na 2! sposobów.
21 mar 19:42
Mila:
W sposobie Ety uwzględniamy tylko rozmieszczenie osób względem siebie.
Przesunięcie całego układu osób nie zmienia rozmieszczenia osób względem siebie.
Zwykle w domu nikt nie numeruje miejsc.
W treści powinno być podane czy uwzględniamy również zajmowane miejsca .
Wtedy sposób Janka.
21 mar 23:19
Qulka: jak w treści jest OKRĄGŁYM stole i nie ma żadnego odniesienia do ścian dookoła to po to, żeby
można było analizować układy bez numerowanych krzeseł
21 mar 23:26
Jacek: To jeżeli liczy się tylko względne ustawienie, moim zdaniem wynik powinien wynosić:
4!, bez tej 2 odpowiadającej za permutacje A B.
22 mar 08:16
Eta:
A i B obok siebie (AB) (BA)..... na 2 sposoby ( na sąsiednich krzesłach
22 mar 22:21
Jacek: tzn. na rysunku Janek191, rzeczywiście A i B są na sąsiednich, ale w treści napisali
naprzeciwko,rozumiem to jako np. A na "1", natomiast B na "4".
22 mar 23:54
Eta:
Czytaj co właścicielka postu napisała o
18:18
22 mar 23:55
Jacek:
22 mar 23:57