matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
martaa:
Dany jest ciag o wyrazie ogolnym: a
n
=7 − 2n/5 a) Ktorym wyrazemtego ciagu jest liczba 1? b) Ile wyrazow dodatkich ma ten ciag?
29 lis 16:49
Godzio:
2n
1=7−
5
5=35−2n −30=−2n n=15
29 lis 17:03