trygonometria
kuki: Liczba x0 jest największym rozwiązaniem równania cos2x= cos(2x+π/2)=1 należącym do przedziału
(0, 2π). Oblicz x0/π
21 mar 17:41
Saizou :
coś za dużo tych równa się
21 mar 17:42
kuki: aa rzeczywiście, powinno być cos2x− cos(2x+π/2)=1
21 mar 17:46
Saizou :
cos2x−(−sin(2x))=1
cos2x+sin2x=1
cos
2x−sin
2x+2sinxcosx=sin
2x+cos
2x
−2sin
2x+2sinxcosx=0
−2sinx(sinx−cosx)=0 dokończ...
21 mar 17:49
kuki: czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak rozpisałeś ten początek, są na to jakieś wzory?
21 mar 17:53
prosta : skąd sin(2x) ?
21 mar 17:54
Saizou :
jest to wzór redukcyjny
cos(90+α)=−sin(α)
21 mar 17:54
kuki: no przecież! dziękuję bardzo
21 mar 18:04