....
Nowy: Witam mam narysować funkcje wykres tej funkcji 2x+y−xy+1=0
Jest to funkcja homograficzna zapisuje ją tak y(x−1)=2x+1. Potem zapisuje, że y=2x+1/(x−1)
I tu mam problem co dalej, pamiętam, że się jakoś przekształcało, ale nie wiem jak to zrobić
Z rysunkiem raczej sobie poradzie .
21 mar 17:31
reyg: | | 2x+1 | | 2(x−1)+3 | | 3 | |
y= |
| = |
| =2+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
21 mar 17:35
Nowy: Dziękuje bardzo.
Teraz walczymy o zrozumienie

Mógłby mi ktoś jeszcze podrzucić parę zadań/linków z tymi przekształceniami ?
Abym sobie zrobił kilka przykładów.
21 mar 17:44
5-latek: To sa proste przeksztalcenia (beda trudniejszse z logarytmami np
Juz w szkole podstawowej rozwiazywalao sie rownania gdzie niewiadone perzenosilo sie na lewa
strone a wiadome na prawa
Funkcja ma postac y=(jakis tam wzor) i nalezy nasze wyrazenie doprowadzic do wlasnie takiej
postaci
czyli wyrazy a y zostawiamy na lewej stronie a wyrazy bez y przenosimy na prawa trone
y−xy= −2x−1 (teraz zlewej strony y przed nawias i
| | −2x−1 | | −(−2x−1 | | 2x+1 | |
y(1−x)= −2x−1 to y= |
| = |
| = |
| |
| | 1−x | | x−1 | | x−1 | |
Teraz jesli nie wiesz jak to doprowadzic do postaci kanonicznej tzn tak jak to zrobil kolega
to po prostu podziel 2x+1 przez x−1 (ja dosc czesto tak robie
21 mar 17:53