matematykaszkolna.pl
.... Nowy: Witam mam narysować funkcje wykres tej funkcji 2x+y−xy+1=0 Jest to funkcja homograficzna zapisuje ją tak y(x−1)=2x+1. Potem zapisuje, że y=2x+1/(x−1) I tu mam problem co dalej, pamiętam, że się jakoś przekształcało, ale nie wiem jak to zrobić Z rysunkiem raczej sobie poradzie .
21 mar 17:31
reyg:
 2x+1 2(x−1)+3 3 
y=

=

=2+

x−1 x−1 x−1 
21 mar 17:35
Nowy: Dziękuje bardzo. Teraz walczymy o zrozumienie emotka Mógłby mi ktoś jeszcze podrzucić parę zadań/linków z tymi przekształceniami ? Abym sobie zrobił kilka przykładów.
21 mar 17:44
5-latek: To sa proste przeksztalcenia (beda trudniejszse z logarytmami np Juz w szkole podstawowej rozwiazywalao sie rownania gdzie niewiadone perzenosilo sie na lewa strone a wiadome na prawa Funkcja ma postac y=(jakis tam wzor) i nalezy nasze wyrazenie doprowadzic do wlasnie takiej postaci czyli wyrazy a y zostawiamy na lewej stronie a wyrazy bez y przenosimy na prawa trone y−xy= −2x−1 (teraz zlewej strony y przed nawias i
 −2x−1 −(−2x−1 2x+1 
y(1−x)= −2x−1 to y=

=

=

1−x x−1 x−1 
Teraz jesli nie wiesz jak to doprowadzic do postaci kanonicznej tzn tak jak to zrobil kolega to po prostu podziel 2x+1 przez x−1 (ja dosc czesto tak robie
21 mar 17:53