Liczba cos(α- U{25π}{6}) jest równa...
Andrzej: | | −1 | | π | | 25π | |
Wiadomo, że cosα= |
| i α∊( |
| , π), zatem liczba cos(α− |
| ) jest równa... |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
21 mar 17:29
Andrzej: up
21 mar 17:37
czesiek: cos(π/3) = 1/2
cos(4/3π) = −1/2
cos(4/3π−25/6π)
21 mar 17:40
Andrzej: cosα=750°
21 mar 17:40
czesiek: 4/3π−25/6π= −17/6π
cos(−17/6π)=cos(17/6π)
21 mar 17:41
czesiek: cos(17/6π)=cos(17/6π−2π)=cos(5/6π)
21 mar 17:43
czesiek: | | √3 | |
cos(5/6π)=−cos(π/3)=− |
| |
| | 2 | |
21 mar 17:45
Andrzej: a możesz napisać jak na to wpaść? bo nie mam pojęcia
21 mar 17:50
Andrzej: albo link do filmiku czy coś w tym stylu :3
21 mar 17:50
czesiek: | | π | | 25 | |
cosα wartość −1/2 gdy α∊( |
| , π) przyjmuje dla α=120=4/3π podkładasz do cos(α− |
| ) |
| | 2 | | 6 | |
i wyliczasz
21 mar 17:55
czesiek: α=120= 4/6π
21 mar 17:56
Andrzej: nie rozumiem skąd α=120 ?
21 mar 17:57
Andrzej: aaa ok
21 mar 17:57