P: Mam problem z następującymi zadaniami,bardzo bym prosił o pomoc :
1) .Leśniczy zapytany o wiek pewnego lasu,odpowiedział "Za 20 lat będzie miał trzy razy
tyle ,ile miał 20 lat temu".Ustal,ile ma ten las.
2). Zebrane jagody sprzedano po 5,20 zł za 1 kg. Niech a oznacza :liczbę kilogramów
sprzedanych jagód,zaś b kwotę ,jaką uzyskano za a kg jagód. Wybierz wzór ,który wyraża
zależność otrzymanej kwoty od liczby kilogramów sprzedanych jagód.
A: a=5,2b
B: a=b+5,2
C: b+5,2a
D:b=a+5,2
22 paź 20:40
ONA ;): w drugim to chyba D będzie
22 paź 20:43
P: Nie jesteś pewna

?
22 paź 20:46
żabka: 1/
x-- ilość lat obecnie
x+20 --- ilość lat po 20 latach
x -20 -- - '' przed 2o -u laty
więc:
(x+20) = 3(x-20)
x+20= 3x - 60
-2x = -60 -20
2x =80
x =40
22 paź 21:54
żabka: D/ tylko powinno być b = a*5,20 nie +
22 paź 22:00
P: żabko Dziękuje Ci bardzo za pomoc.
23 paź 06:12