ciągi
noname: Wzór ogólny ciągu arytmetycznego, gdzie n ≥ 1 ma postać an = −6n + 4.
Różnica tego ciągu wynosi :
21 mar 16:59
żulek: r = a(n+1) − a(n)
r = (−6(n+1)+4) − (−6n + 4) = (−6n−6+4) − (−6n + 4)= −6n−2+6n+4 = 2
21 mar 17:03
kleszcz: podstawiasz do wzoru a1, a2 i patrzysz jaka jest różnica(gdyż masz gwarancję, że ciąg jest
arytmetyczny).
21 mar 17:03
noname: nie ma w odp różnicy =2
21 mar 17:04
żulek: błąd się wdarł powinno być −6
21 mar 17:05
żulek: (−6n−6+4)−(−6n+4)= −6n−2+6n−4= −6
21 mar 17:05
noname: dziękuję już rozumiem wszystko
21 mar 17:06
kleszcz: jak podstawisz jeden to masz −6+4=−2
jak podstawisz 2 to masz −12+4=−8
jak podstawisz 3 to masz −18+4=−14
z tego wynika, że r=−6
21 mar 17:06
noname: nie pomyślałem o tym wcześniej , banalne zadanie , dziękuję jeszcze raz
21 mar 17:08
kleszcz: Tak, tego typu zadania tylko wydają się trudne, ale jak masz powiedziane że masz ciąg
arytmetyczny
i ciąg geometryczny to możesz sobie podstawić 2 wyrazy i wyliczyć r lub q. Gorzej jest jak nie
masz tego
powiedziane

.
21 mar 17:13