wielomiany
XYZ: wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian (x+1)(x−2) wiedząc że: W(−1)=−1 i
W(2)=2
21 mar 16:41
czesiek: W(x) = Q(x)(x+1) −1
W(−1) = Q(−1)(1−1)−1
w(−1) = −1
W(x) = P(x)(x−2) + 2
W(2) = P(2)(2−2) + 2
W(2) = 2
reszta z dzielenia przez wielomian kwadratowy ma postać najwyżej niższego stopnia czyli ax+b
W(x) = A(x)(x+1)(x−2) + ax+b
W(−1)= A(−1)(−1+1)(1−2) −a +b
−1 = −a+b
W(2)=A(2)(2+1)(2−2) + 2a+b
2=2a+b
a=b+1
2=2a+b
a=b+1
2=2(b+1)+b
a=b+1
2=2b+2+b
a=b+1
3b=0
a=1 więc reszta to 1x
21 mar 18:21