Dany jest ciag o wyrazie ogolnym
Malogosia: Dany jest ciag (an) o wyraZie ogolnym an= 1+3+5....+(2n+1).szosty wyraz ciagu jest ?
A.6 B.13 C.36 D.49
Podstawiam do 2n+1 szostke? Czyli 2*6+1
= 13 ?
21 mar 16:26
Janek191:
Nie

a
6 = 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 = 49
21 mar 16:29
Malogosia: A wytlumaczylbys?

Dlaczego tak
21 mar 16:30
Malogosia: Czyli najpierw podstawiam do 2n+1 i wychodzi 13 a potem to wszystko sumuje? ( oczywiscie
roznica jest 3 do musze dokomczyc ten ciag do tej 13 stki . Ale dlaczego to potem sumuje
21 mar 16:35
Janek191:
Tak

Różnica jest 2 .
Masz napisane, ze a
n = 1 + 3 + ... + ( 2 n + 1) i dlatego sumujesz.
21 mar 16:36
Malogosia: no tak pomylilam sie : roznica to 2

mhm ok dzieks
21 mar 16:39