kombinatoryka.
kleszcz: Liczba sposobów, na jakie Ala i Bartek mogą usiąść na dwóch spośród pięciu miejsc w kinie jest
równa
A.25 B.20 C.15 D.12
I mam pytanie czy można to zadanie zrobić korzystając z wariacji bez powtórzeń
n−5(5 miejsc w kinie)
k−2(2 miejsca w kinie)
5!(5−2)!=
5!3!=
3!*4*53!=4*5=20(odp.B) dobrze jest zrobione właśnie nie wiem czy
za k
mam przyjąć 2 miejsca, czy Alę i Bartka

?
21 mar 16:11
21 mar 16:40
kleszcz: Janek 191 czemu tak i co w ogóle chodzi i jak to policzyć

? Mam ogólnie poziom podstawowy
i za bardzo nie ogarniam tych wariacji bez powtórzeń, kombinacji itp

21 mar 16:48
Janek191:
| | | |
Z 5 miejsc wybieramy 2 na | sposobów. |
| | |
Ale mogą siedzieć AB lub BA więc mnożymy przez 2.
21 mar 16:50
21 mar 16:59
kleszcz: i co mam dalej z tym zrobić, aby wyszło 20?
21 mar 16:59
Janek191:
| | 5 ! | | 4*5 | |
= |
| = |
| = 10 |
| | 2* 3 ! | | 2 | |
10*2 = 20
==============
21 mar 17:07
kleszcz: Ale to skoro jest k! to czemu jest 2 a nie 2!?
21 mar 17:10
kleszcz: aha to to samo ok, już czaję , dzięki

.
21 mar 17:11
Janek191:
Bo
2 ! =1*2 = 2
Kliknij sobie po lewej stronie na kolor niebieski na :
kombinatoryka
=============
i poczytaj
21 mar 17:17
kleszcz: dobra wiem, pisałem że się kapłem

.
21 mar 17:23
Janek191:
Ale poczytać nie zaszkodzi
21 mar 17:32