Arkusz maturalny
Dżepetto 18: Kolejne wiszące

Dane jest równanie 2x
2 −4|x| +3 = a
2
Wyznacz te wartości parametru a, dla których równanie ma 4 rozwiązania.
Podpowiedź z podręcznika x
2= |x|
2
Dla mnie "4 rozwiązania" kojarzy się z dwiema Δ>0 ale w jaki sposób do nich dojść?
21 mar 15:32
Janek191:
2*I x I2 − 4 I x I + 3 = a2
t = I x I > 0
2 t2 − 4 t + 3 = a2
21 mar 15:39
pigor: ..., np. tak :
2x2−4|x|+3=a2 ⇔ x
2−2|x|+
32=
12a
2 ⇔ x
2−2|x|+1+
12=
12a
2 ⇔
⇔ (|x|−1)
2=
12(a
2−1), a to równoważne równanie ma 4 rozwiązania ⇔
⇔
a2−1>0 ⇔ |a|>1 ⇔
a<−1 v
a>1 ⇔
a∊(−∞;−1) U (1;+∞). ...
21 mar 15:41
Dżepetto 18: pigor niestety w odpowiedziach widnieje a ∊ (−p{3), −1) ∪ (1, √3) :c
22 mar 13:32
Dżepetto 18: * a∊ (−√3 , −1) suma (1, √3)
22 mar 13:33
Dżepetto 18: Nawiasem, rozwiązałem tez metodą janka i wyszło podobnie jak u Ciebie więc nie wiem gdzie tkwi
problem.
22 mar 13:49
Dżepetto 18: Ktoś potwierdzi błędność odpowiedzi?
22 mar 19:44
prosta: odpowiedź z książki dobra....narysuj wykres funkcji y=2x2−4|x| +3
22 mar 21:07
prosta: a2∊(1,3)
22 mar 21:09
prosta:
metodą Janka:
1.Δ>0
16−8(3−a2)>0
2−3+a2>0
a2−1>0
a∊(−∞,−1)∪(1,∞)
2. t1+t2>0 dla a∊ℛ
3.t1t2>0
3−a2>0
a∊(−√3,√3)
22 mar 21:15
Dżepetto 18: Racja, bardzo dziękuję za pomoc!
23 mar 20:34
pigor: .. a u mnie dołożyć warunek :
z parzystości funkcji lewej strony równania w zerze ma
ona wartość :
√3=a
2 ...

i np. po małym komentarzu
(dlaczego ?) rozwiązać nierówność a
2<
√3 ⇔ |a|<
√3 ⇔
⇔ −
√3< a <
√3, która w koniunkcji z a∊(−
∞;−1) U(1;
∞)
daje rozwiązanie
a∊(−√3;−1)U(1;√3). ...
24 mar 13:22