Liczba sin2640° jest równa
Kasia: Liczba sin2640° jest równa:
A. 0
D. O{
√3}{2}
21 mar 15:13
21 mar 15:14
Janek191:
2640
o = 7*360
o + 120
o
więc
| | √3 | |
sin ( 2 640o) = sin 120o = sin ( 90o + 30o) = cos 30o = |
| |
| | 2 | |
21 mar 15:16
pigor: ..., lub tak:
sin2640
o= sin(2700
o−60
o)= sin(30*90
o−60
o)= sin60
o=
12√3. ...
21 mar 15:20
Kasia: @pigor to jest ze wzorów redukycjnych?
21 mar 15:27
Janek191:
Moje rozwiązanie wynika z okresowości funkcji sinus i z wzorów redukcyjnych
21 mar 15:31