matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji
M:
Dla jakiej wartości parametru a funkcja f jest ciągła ? f(x)= ax+1 dla x<0, a dla x =0, (x−a)
2
dla x>0. Z tego wychodzi a
2
=1, czyli a =1 lub a =−1. W odpowiedzi jest a=1. Czy a=−1 odrzucamy i dlaczego?
21 mar 15:04