Geometria analityczna
Kamix: Pomoc pilnie potrzebna

Sprawa wygląda tak, że mam bardzo dużo zajęć w ten weekend. Dostaliśmy 8 zadań do przygotowania
i kolokwium będzie z 2 z tych zadań. Dlatego bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, jak mówię
nie są to jakieś bardzo skomplikowane zadania, ale chcę się ich nauczyć, a dopiero później
wrócę się i opracuję te tematy gruntownie.
Zad1:
Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A=(2,−1,3), B=(3,1,2) i równoległej
do wektora a=[−3,1,4]
Jak zrobić to zadanie?
21 mar 14:59
Kamix: Ok już wpadłem na pomysł jak zrobić to zadanko

Po dłuugim czasie.
21 mar 15:05
Kamix: Tych zadań już chyba niestety nie rozgryzę:
Zad:
Wyznaczyć równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkt M(1,1,1) i równoległej do
płaszczyzny π`:−2x+y−z+1=0. Obliczyć odległość między tymi płaszczyznami.
Zad:
Obliczyć objętość czworościanu ograniczonego płaszczyzną 2x+3y+6z−12=0 i płaszczyznami układu
współrzędnych.
Bardzo proszę o pomoc
21 mar 15:24
Janek191:
π
1 : − 2 x + y − z + 1 = 0
to może tak
π
2 : − 2x + y − z + k = 0 i M= ( 1,1,1) należy do π
2
wstaw do jedynki i oblicz k
21 mar 15:35
Janek191:
Miało być : wstaw jedynki za x , y, z do −2 x + y − z + k = 0
i wyznacz k.
21 mar 15:37
Kamix: Dzięki wielkie Janek

Równanie tej płaszczyzny wyszło mi −2x+y−z+2=0. A jak obliczyć teraz
odległość między tymi płaszczyznami?
21 mar 18:23
Janek191:
| | I k − k1 I | | I 1 − 2 I | |
d = |
| = |
| = |
| | √ A2 + B2 + C2 | | √(− 2)2 + 12 +(−1)2 | |
| | 1 | | 1 | | √6 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √4 + 1 + 1 | | √6 | | 6 | |
21 mar 18:33
Kamix: Ok wszystko zrozumiałe. A co z tą objętością czworościanu? Jedna płaszczyzna to jest
2x+3y+6z−12=0, druga natomiast będzie zawierała punkt P(0,0,0). I tutaj moje pomysły się
niestety kończą.
21 mar 18:48
AS: Objętość
Przyjmij x = 0,y = 0,wylicz z otrzymasz wierzchołek na osi Oz (0,0,zo)
Podobnie z pozostałymi wierzchołkami.
21 mar 18:57
Kamix: A mógłbyś to jakoś rozpisać? Bo nie za bardzo wiem co z czym
21 mar 20:08
AS: Nie rozpiszę − moje objaśnienie powinno wystarczyć.
Powstanie ostrosłup o jednym wierzchołku w początku
układu a pozostałe trzy na osiach układu.
Trochę rusz głową
21 mar 20:11
Kamix: Nie interpretuj tego źle, ale zależy mi przede wszystkim na czasie. Chciałbym mieć ten komfort,
żeby móc pozwolić sobie na myślenie nad każdym zadaniem po godzinie. Kolokwium ma być z dwóch
zadań z listy, dlatego chciałbym zobaczyć jak się je rozwiązuje, nauczyć się, spróbować
zrozumieć, a gruntownie nad tym przysiądę w następny weekend.
21 mar 20:30
Mila:

2x+3y+6z−12=0
21 mar 23:51
Kamix: Dziękuję Mila o takie wytłumaczenie mi chodziło
| | 1 | |
Teraz tak, będzie to ostrosłup o podstawie trójkąta. Wzór na objętość to |
| Pp*h. Jak teraz |
| | 3 | |
policzyć długości boków tego trójkąta?
22 mar 14:09
Kamix: Up...
22 mar 16:07
Mila:
A nie widać?,
22 mar 16:15
Odpowiedzi na debilne pytania: Mila policz do końca, bo Kamix ma pilne kolokwium a nie chce mu sie za dużo główkować
22 mar 16:21
Kamix: Pole podstawy wychodzi mi 2
√5.
| | 1 | |
Czyli objętość 2√5* |
| *6=4√5. Dobrze? |
| | 3 | |
22 mar 17:21
Mila:
Oczywiście ma być V ostrosłupa.
22 mar 17:48
Mila:
Jako podstawę ostrosłupa możesz przyjąć Δ leżący w płaszczyźnie XOY.
22 mar 17:52
Kamix: Dziękuję Milu

Przeanalizuję zadanko i myślę, że będę w stanie zrobić podobnie

Mam jeszcze takie zadanko:
Wykazać, że proste:
l
1: x+y+z=0,
2x+y+2z=0,,
l
2: x=−t
y=−8
z=2+t
są równoległe. Napisać równanie płaszczyzny, w której lezą proste l
1, l
2 oraz obliczyć ich
odległość.
Jak sprawdzić czy proste te są równoległe?
Podstawiłem do równania l
1 x,y,z z równania l
2, ale po rozwiązaniu układu wyszło 0t=6 i z
drugiego −t=6. Wiem, że współczynnik kierunkowy musi być taki sam ale z pierwszego wychodzi
mi, że t należy do zbioru pustego...
22 mar 17:54
Mila:
l1 jest podana w postaci krawędziowej, przekształcamy do postaci kierunkowej:
Przyjmujemy z jako parametr: z=t
x+y=−t
2x+y=−2t odejmuję stronami
−x=t
x=−t
−t+y=−t
l1: równanie parametryczne
x=−t
y=0t
z=t
wektor kierunkowy prostej l1:
k1→=[−1,0,1]
wektor kierunkowy prostej l2:
k2→=[−1,0,1]
Wektory k1 i k2 są równoległe.
========================
Prosta l1 przechodzi przez punkt P=(0,0,0)
prosta l2 przechodzi przez punkt Q=(0,−8,2)
PQ→[0,−8,2]
n→=PQ→x[−1,0,1] wektor normalny szukanej płaszczyzny
n→=[0,−8,2]x[−1,0,1]=−8i−8j−8k=[−8,−2,−8]
π:
−8*(x−0)−2*(y−0)−8*(z−0)=0
−8x−2y−8z=0 /:(−2)
π: 4x+y+4z=0
============
22 mar 18:29
Kamix: Jejku Mila dziękuję, naprawdę szczerze dziękuję

A jeszcze mam pytanie, jak się oblicza kąt między prostymi, gdy obie proste podane są w postaci
krawędziowej?
22 mar 18:46
Hugo: Mila
22 mar 18:47
Mila:
Chyba trzeba znać wektor kierunkowy i z iloczynu skalarnego wyznaczamy cosinus.
Zobacz do notatek.
22 mar 19:01
AS: Chłopie kochany − co w końcu umiesz?
Pytasz się o elementarne rzeczy,podstawowe wzory.
Nie kompromituj się.
22 mar 19:02
Braun:
Co racja to racja, podstawowe informacje z wykładu by wystarczyły żeby rozwiązać zadanie.
22 mar 19:09
Kamix: AS nikt nie zmusza Cię do pomagania... Tak się zastanawiam tylko po co Ty tu zaglądasz.
Przecież na tym forum ludzie najczęściej szukają pomocy. Nie ciętych ripost. Czy ja Cie
przykleiłem do tego tematu? W ogóle Cię nie rozumiem. W dodatku pisałem, że nie umiem za wiele
z tego względu, że wykładów nie mieliśmy z powodu choroby wykładowcy. Dlatego dostaliśmy 8
zadań, które mamy opracować sami i z racji tego, że nie mieliśmy wykładów ani ćwiczeń, bo
prowadzący jak już mówiłem chorował, ujawnił nam zadania, które będą na kolokwium. Najpierw
chcę się ich pouczyć, a dopiero po kolokwium zabiorę się za temat od podstaw kompleksowo. Bo
teraz nie mogę sobie na to pozwolić ze względów czasowych. Nie mam też notatek, bo nie
mieliśmy żadnych zajęć, a teraz trzeba na łeb na szyję gonić stracony czas. Dlatego wygląda to
jak wygląda. Chcesz pomóc to pomagasz, nie chcesz to nie pomagaj. Przecież to prosty wybór. Po
co od razu komuś wbijać szpilki w czoło nie znając kompletnie okoliczności.
AS − Panu już dziękujemy.
22 mar 19:12
Mila:
Wektor kierunkowy prostej podanej w postaci krawędziowej można wyznaczyć również tak:
l1: x+y+z=0,
2x+y+2z=0,
k1→=[1,1,1] x [2,1,2]=i−k=[1,0,−1] masz to samo co obliczyłam inną metodą 18:29
tam masz wektor [−1,0,1] a jest on równoległy do wektora [1,0,−1]
22 mar 19:35
Kamix: Metoda z 18:29 okazała się również zrozumiała

Dziękuję za pomoc.
22 mar 19:43
Mila:
22 mar 20:24
Kamix: A jeszcze mam pytanie jak obliczyć odległość między tymi prostymi?
23 mar 15:49
Mila:
Wybierasz punkt który należy do jednej z tych prostych i oblicz
jego odległość od tej drugiej.
1) l1: równanie parametryczne
x=−t
y=0t
z=t
Prosta l1 przechodzi przez punkt P(0,0,0)
l2: x=−t
y=−8
z=2+t
2) Piszesz równanie płaszczyzny π⊥do obu prostych i przechodzącej przez punkt P(0,0,0)∊l1.
Wektor normalny płaszczyzny : n→= wektorowi kierunkowemu k→ =[1,0,−1]
π: 1*(x−0)+0*(y−0)−1*(z−0)=0
π: x−z=0
3) Szukamy punktu Q przecięcia prostej l2 z płaszczyzną π;
−t−(2+t)=0
−t−2−t=0
−2t=2
t=−1
Q=(−(−1),−8,2−1)=(1,−8,1)
|PQ|=√... długość tego odcinka to jest odległość tych prostych.
23 mar 16:35
Kamix: Mila, nawet sobie nie wyobrażasz jak jestem Ci wdzięczny za tą bezinteresowną pomoc. Długość
odcinka |PQ| wyszła mi √68. Z całej listy zostały mi jeszcze dwa zadanka, których nie bardzo
potrafię sam zrobić? Czy znalazłabyś czas może wieczorkiem żeby mi pomóc. Sam też zrobiłem
kilka zadanek, dlatego chciałbym Cię też prosić o fachowe zerknięcie czy rozwiązałem je
poprawnie. Pierwsze zadanko z dwóch, które nie wiem jak zrobić...
Obliczyć kąt między prostą
l:x+y+z−2=0,
2x+y−z−1=0,
a płaszczyzną wyznaczoną przez punkty A=(2,3,−1), B=(1,1,0), C=(0,−2,1).
23 mar 19:35
Mila:
Napisz równanie płaszczyzny.
Chcę zobaczyc jak to robisz.
23 mar 21:22
Mila:
|PQ|=√12+82+12=√66
23 mar 21:46
Kamix: Tak, tak, |PQ| to blad rachunkowy, zgadza sie
√66 
Rownanie plaszczyzny, to wyznaczam
wektor AB i AC, potem wyznaczam wektor prostopadly do plaszczyzny wykonujac dzialanie ABxAC,
podstawiam do rownania plaszczyzny i wyliczam z tego D

I pisze kompletne rownanie
plaszczyzny. Przepraszam, ze nie posluguje sie konkretnymi liczbami, ale nie mam dostepu do
laptopa tymczasowo
23 mar 21:57
Mila:
Kąt między prostą i płaszczyzną:
1) Wektor kierunkowy prostej
l:x+y+z−2=0,
2x+y−z−1=0,
k
→[1,1,1] x [2,1,−1]=[−2,3,−1] wektor kierunkowy prostej l.
2) równanie płaszczyzny π:
A=(2,3,−1), B=(1,1,0), C=(0,−2,1).
AB
→=[−1,−2,1]
AC
→=[−2,−5,2]
n
→=[−1,−2,1] x [−2,−5,2]=i+k=[1,0,1] wektor normalny płaszczyzny π
π: 1*(x−2)+0*(y−3)+1*(z+1)=0⇔
x−2+z+1=0
x+z−1=0
3) Kąt między prostą a płaszczyzną:
| | |[−2,3,−1] x [1,0,1] | | |
cosα= |
| = |
| | √22+32+12*√12+12 | |
| | |[−3,−3,−3]| | | √9+9+9 | | √27 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | √14*√2 | | √28 | | √28 | |
Posprawdzaj sobie rachunki, bo mogłam sie pomylic.
23 mar 22:36
Kamix: Chyba wszystko sie zgadza

naprawde nie wiem jak
Pani dziekowac... Naprawde z calego serca dziekuje

zostalo mi ostatnie zadanie, gdy jutro
bedzie Pani miala czas, prosze o pomoc. I podesle to co rozwiazalem sam, zeby Pani mogla
spojrzex czy dobrze

Bardzo dziekuje za wszystko!
23 mar 22:45
Mila:
Jeśli potrafię to sprawdzę ( Sporo zapomniałam). Jakoś
pigor tu nie zagląda a jest
bardziej na bieżąco z tym materiałem.
Może mnie wesprze w sprawdzaniu.
Powodzenia
23 mar 22:48
kyrtap: Mila i tak jesteś mądra
23 mar 22:48
AS: Mila. Według moich obliczeń,odległość między
prostymi skośnymi wynosi 0.
Liczona wzorem (Bronstein) daje taki sam wynik.
24 mar 10:48
Mila:
Witaj
AS.
AS wiesz gdzie popełniłam błąd? Cosinus mam bliski 1 więc gdzieś w rachunkach może mam
błąd.
Kamix miał sprawdzić, bo było już późno dla mnie.
24 mar 15:32
Mila:
AS, o które zadnie Ci chodzi, podaj godzinę.
24 mar 15:33
Kamix: I ostatnie zadanie z którym nie mogę sobie poradzić, Mila pomóż. A wieczorkiem już wstawię te
zadania, które sam policzyłem.
Zbadać wzajemne położenie prostych
l
1:2x−4y−2z=0
2x−y−z=0
l
2:x=1+t
y=1−t
z=3t.
Z góry dziękuję za pomoc
24 mar 15:33
Kamix: Mila sprawdzałem i wychodzi ok.
24 mar 15:34
Mila:
k
1− wektor kierunkowy prostej l
1
z=t
2x−4y=2t
2x−y=t odejmuję stronami
Równanie parametryczne l
1:
z=t
| | 1 | | 1 | |
===== ⇔k1→=[ |
| ,− |
| ,1] wektor równoległy do k→=[1,−1,3] |
| | 3 | | 3 | |
k
2→=[1,−1,3]⇔l
1 || l
2
24 mar 15:46
AS: Wektory kierunkowe prostych: u = [−1,0,1] , v = [−1,0,1]
Wektor normalny: w = u x v = [0,0,0]
24 mar 16:02
Mila:
As, 23 .03 g. 16:35 pisałam równanie płaszczyzny prostopadłej do obu prostych.
24 mar 16:19
Kamix: Dziękuję Mila! Jeszcze wieczorkiem wstawię te zadanka rozwiązane przeze mnie, jeżeli znajdziesz
chwilkę to zerknij. Nawet nie wiesz jak dziękuję za Twoją dotychczasową pomoc.
24 mar 16:21
Mila:
24 mar 16:36