Pstwo i kombinatoryka
Max: Mam urnę z 6 kulami − 3 czarne i 3 białe.Chcę policzyć pstwo np: wylosowania 3 kul
| | 3 | |
białych.Logika podpowiada że będzie to P(A)= |
| Z drugiej strony chciałbym zrobić to |
| | 6 | |
| | C3 3 | | 1 | |
kombinacjami bez powtórzeń : P(A)= |
| = |
| |
| | C3 6 | | 20 | |
No i wychodzi co innego
21 mar 14:56
21 mar 15:00
Max: No i wychodzi co innego
21 mar 15:04
21 mar 15:06
Max: Czyli 1/20 jest dobra ? A dlaczego zdarzeń sprzyjających nie jest 3 ,a wszystkich 6 ?
21 mar 15:10
Odpowiedzi na debilne pytania: urne należy zakować
21 mar 16:18