Obwód prostokąta jest równy 142, przekątna jest o 1cm dłuższa od dłuzszego boku,
wojciesz: Obwód prostokąta jest równy 142, przekątna jest o 1cm dłuższa od dłuzszego boku, oblicz
długości boków trójkąta.
21 mar 14:50
Janek191:
a < b
2 a + 2 b = 142 / : 2
a2 + b2 = ( b + 1)2
21 mar 14:52
J:
a> b
2a+ 2b = 142
a2 + b2 = (a+1)2
21 mar 14:52
J:
skąd wiedziałeś,że a < b ...
21 mar 14:53
wojciesz: tak myślałem żeby zrobić równanie w ten sposób tylko nie byłem pewien czy to poprawne żeby
podnieść tak wszystko do kwadratu... Dzięki
21 mar 14:54
5-latek: Witam Panow
J bo
Janek wlasnie zadal
wojcieszsowi to zdadanie i dlatego wiedzial
21 mar 14:57
Janek191:
Tw. Pitagorasa !
21 mar 15:00
Janek191:

a < b
c = b + 1
21 mar 15:01
J:

Cześć

nieprawda ... a > b
21 mar 15:03
wojciesz: O kolejny problem... mamy a2 + b2 = a2 + 2a +1
czyli b2 = 2a +1 czyli tworzy się jakieś równanie kwadratowe ciągle...
21 mar 15:06
wojciesz: Po zrobieniu delty i wyszło że boki mają długość 58 i 13, ale w odpowiedziach jest 60 i 11...
Ale mój wynik jest chyba akceptowalny i tak bo spełnia równanie.. czy nie?
21 mar 15:16
Janek191:
a + b = 71 ⇒ b = 71 − a
Podstaw za b
21 mar 15:18
wojciesz: Ale do którego równania... do a2 + b2 =(a+1)2 ?
21 mar 15:26
Janek191:
To z pierwszego dostaliśmy b = 71 − a
i wstawiamy do drugiego a2 + b2 = ( b + 1)2
Ale
lepiej wyznaczyć a z pierwszego : a = 71 − b
21 mar 15:30
wojciesz: (71−b)2 + b2 = (b+1)2 5041 − 142b + b2 + b2 = b2 + 2b +1
5040 − 140b +b2= 0 i delta wychodzi ujemna.... czegoś nie ogarniam
21 mar 15:39
Janek191:
5041 − 142 b + b
2 + b
2 = b
2 + 2 b + 1
b
2 − 144 b + 5040 = 0
Δ = 20 736 − 4*5 040 = 20 736 − 20 160 = 576
√Δ = 24
a = 71 − 60 = 11
Odp. a = 11 , b = 60
=================
spr. 2*11 + 2
60 = 22 + 120 = 142
21 mar 15:45
Janek191:
Kłopoty z dodawaniem i odejmowaniem !
21 mar 15:45
wojciesz: Aaaaaaaa, dziękuje! Hah robię zadania od rana bez przerwy każdemu się może zdarzyć!
21 mar 16:08