prenumeracje
Elka: Mamy 5 książek w tym książki A i B. Ustawiamy je losowo na półce jedna obok drugiej. Na ile
sposobów można je ustawić tak aby:
a) książki A i B nie stały obok siebie
b) pomiędzy książkami A i B stały 2 inne książki?
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku skąd się co bierze, bo kompletnie tego nie rozumiem
21 mar 14:34
Janek191:
a) AXBXX, AXXBX, AXXXB, XAXBX, XAXXB, XXAXB
i odwrotnie A zamieniamy z B
21 mar 14:37
J:
a)
IΩI = 5!
| | | |
IAI = | *2*4 ( wybieramy 2 książki*2 ( bo (A,B) lub (B,A)*4 bo ustawiamy na 4 pozycjach ) |
| | |
21 mar 14:40
J:
a) sorry... to jest rozwiązanie , gdy książki A i B stoją obok siebie
21 mar 14:41
Elka: Janek tak też rozpisałam, ale nie wiem o co chodzi z tymi silniami potem
21 mar 14:45
J:
5! − to ilość wszystkich możliwych ustawień książek
21 mar 14:46
Elka: to wiem, ale co dalej?
wiem, że w a) ma być 5!−4!*2
a w b) ma być 4*3!
tylko skąd to się bierze?
21 mar 14:48
Janek191:
a) 12*3 ! = 12* 6 = 72
oraz
5 ! = 4 ! *2 = 120 − 24*2 = 120 − 48 = 72
Tyle samo
21 mar 14:55
Janek191:
b) AXXBX, XAXXB, BXXAX, XBXXA
4* 3 !
21 mar 14:57
Janek191:
Tam miało być :
5 ! − 4 ! *2 = 120 − 24*2 = 120 − 48 = 72
21 mar 15:03
Elka: a da się wytłumaczyć skąd biorą się te liczby, bo ja tego nie widzę
21 mar 15:06
Janek191:
b) Masz 4 ułożenia książek A i B , a książki X można ustawić na 3 ! sposobów, bo są 3.
3 ! = 1*2*3 = 6
21 mar 15:11
Janek191:
a) Masz 12 ułożeń książek A i B , a książki X można ustawić na 3 ! sposobów.
21 mar 15:13
Elka: Dziękuję, już rozumiem
21 mar 17:30
Elka: A takie zadanie:
Przy okrągłym stole ustawiono 6 krzeseł. Na ile sposobów może usiąść 6 osób przy tym stole tak,
aby osoby A i B usiadły naprzeciwko siebie?
Na moje powinno być 4!*6*2!=288, a odpowiedzi podają 48 ..
21 mar 18:03
Elka: miało być obok siebie tam
21 mar 18:03