Granica funkcji - tw. o 3 granicach
mith: Cześć, potrzebuję pomocy w obliczeniu granicy funkcji. Nie mam pojęcia jak to zacząć, a dopiero
zaczynam temat... Z góry dzięki

lim=(3*2
n−4*5
n)/(2*4
n+3
n−2*5
n)
n−>
∞
21 mar 14:30
Janek191:
To jest ciąg ( też funkcja

)
21 mar 14:33
Janek191:
| | 3*2n − 4*5n | |
an = |
| |
| | 2*4n + 3n − 2*5n | |
dzielimy licznik i mianownik przez 5
n
21 mar 14:34
mith: Czyli wystarczy tak, nie potrzeba tw o 3 granicach? Pytam bo to zadanko jest w tym temacie
21 mar 14:43
Janek191:
więc
| | 3*0 − 4 | |
lim an = |
| = 2 |
| | 2*0 + 0 − 2 | |
n→
∞
21 mar 14:46