maturalne
oscuro: Dana jest funkcja f(x) = x2 + 2mx + m2 − 4m + 9. Wyznacz najmniejszą wartość iloczynu miejsc
zerowych tej funkcji.
Wie ktoś może gdzie znajdę odpowiedzi do próbnej matmy rozszerzonej z listopada 2014?
21 mar 14:22
J:
1) Δ ≥ 0
2) f(m) = x1*x2 ( wzory Viete'a) ... i policz minimum
21 mar 14:25
Janek191:
Δ > 0
oraz
| | c | | m2 − 4m + 9 | |
x1*x2 = |
| = |
| = m2 − 4 m + 9 |
| | a | | 1 | |
21 mar 14:25
J:
f(m) = ... napisłał Ci
Janek191
21 mar 14:26
oscuro: a wiecie może gdzie znajdę odpowiedzi do rozszerzonej z listopada 2014?
mam sam arkusz i nie mam z czym porównać, czy zrobię błąd czy też nie
21 mar 14:28
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania :
a=1>0 i Δ= 4m
2−4(m
2−4m+9) ≥0 i g(m)=
x1x2=c= m
2−4m+9 ⇒
⇒ 4m−9 ≥0 i g(m)= m
2−4m+4+5 ⇔ m ≥ 2,,25 i g(m)=(m−2)
2+
5 ,
czyli
5 − szukana
najmniejsza wartość iloczynu m.zerowych funkcji f . ...
21 mar 14:35
Janek191:
Masz po lewe stronie − kolor niebieski : MATURA
21 mar 14:41
oscuro: Pigor: Skąd wiemy, że 5 jest rozwiązaniem?
Janek191: LISTOPAD 2014
21 mar 14:49
pigor: ..., jest to rzędna wierzchołka paraboli − wykresu funkcji g .
21 mar 15:13
oscuro: | | 1 | |
a czy przypadkiem m>2 |
| ? |
| | 4 | |
21 mar 15:19
pigor: ... , czyli moje
m ≥ 2,25, to tylko warunek , na istnienie
dwóch − nie koniecznie różnych pierwiastków − x
1,x
2, aby w ogóle
można było mówić o ich iloczynie i tyle, a może ..., aż tyle. ...
21 mar 15:28
oscuro: No tak, ale jeśli g(m)=5, to m=2. A wtedy m nie spełnia warunku, czy źle myśle?
21 mar 15:57
pigor: ..., ja już powiedziałem wszystko i nie chce mi się myśleć;
znikam z forum, a Ty możesz sobie robić z tym co chcesz, np.
f jest parzysta i wykorzystaj ten fakt, albo po prostu daj sobie
spokój z tym ...

jednak prostym zadaniem, które już było na
tym forum nie raz .
21 mar 16:17
pigor: ..., o kurde plotę nawet już bzdety; ta funkcja wcale nie jest parzysta
(miałem na myśli inne zadanie, które chyba przed tym robiłem) ,
a może jeszcze moja rada ; zrób sobie jak cię uczyli "po swojemu"
, no i chyba masz do niego odpowiedź
21 mar 16:22