matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
martaa:
Suma dziesieciu wyrazow poczatkowych pewnego ciagu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341. Oblicz pierwszy wyraz tego ciagu.
29 lis 16:43
Godzio:
1−q
10
S
10
=a
1
*
1−q
341=a
1
* (−1+2
10
} 341=1023a
1
1
a
1
=
3
29 lis 16:49