trygonometria
żulek: Wyznacz najmniejszy ujemny pierwiastek równania
cos2x + 5 sinx cosx + 5 cos2x=0
21 mar 13:21
ICSP: cos2x = cos2x − sin2x
Równanie przyjmuje postać :
sin2x −5sinxcosx −6cos2x = 0
Czyli mamy równanie w którym każdy składnik mnoży dwie niewiadome. Ponieważ cosx oraz sinx
jednocześnie się nie zerują wolno mi podzielić równanie przez cos2x dostając równanie :
tg2x − 5tgx − 6 = 0 które już bardzo prosto rozwiązać.
21 mar 13:25
żulek: Tam powinno być +6cos2x ale to szczegół bardzo dziękuje
21 mar 13:28
ICSP: −6cos2x
21 mar 13:29
żulek: a ok nie zauważyłem że − przed nawias
21 mar 13:30
żulek: mam jeszcze jedno pytanie mianowicie co gdyby pierwiastkiem cos2x + 5 sinx cosx + 5 cos2x=0
byłoby π/2 ?
21 mar 13:34
ICSP: | | π | |
"sinx i cosx jednocześnie się nie zerują" − pierwiastkiem nie może być |
| |
| | 2 | |
Uwaga jednak bardzo dobra
21 mar 13:36
J:
ale nie jest
21 mar 13:36
żulek: bardzo dziękuje juz wszystko rozumiem
21 mar 13:40