Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokatnego
xxx basia xxx: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
21 mar 13:18
xxx basia xxx: Pomocy
21 mar 14:03
J:

x − przekątna podstawy, policz x i H
H
2 + x
2 = 20
2
x = a
√2 , gdzie a to krawędź podstawy
21 mar 14:06
xxx basia xxx: Jak to policzyć ?
21 mar 14:18
21 mar 14:21
xxx basia xxx: D=20
sin30o = \frac{h}{D}\\ \frac{1}{2}=\frac{h}{20}\\ h=10
cos30o = \frac{dp}{D}\\ \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{dp}{20}\\ dp=10\sqrt{3}
dp=a\sqrt{2} \Rightarrow 10\sqrt{3} = a\sqrt{2} \Rightarrow a=5\sqrt{6}
V=a2 \cdot h = (5\sqrt{6})2 \cdot 10 = 1500 \ cm3
Ppc = 2a2 + 4ah = 2(5\sqrt{6})2 + 4\cdot 5\sqrt{6} \cdot 10 = 300 + 200\sqrt{6} =
100(3+2\sqrt{5}) \ cm
21 mar 14:23
xxx basia xxx: D=20
sin30o = \frac{h}{D}\\ \frac{1}{2}=\frac{h}{20}\\ h=10
cos30o = \frac{dp}{D}\\ \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{dp}{20}\\ dp=10\sqrt{3}
dp=a\sqrt{2} \Rightarrow 10\sqrt{3} = a\sqrt{2} \Rightarrow a=5\sqrt{6}
V=a2 \cdot h = (5\sqrt{6})2 \cdot 10 = 1500 \ cm3
Ppc = 2a2 + 4ah = 2(5\sqrt{6})2 + 4\cdot 5\sqrt{6} \cdot 10 = 300 + 200\sqrt{6} =
100(3+2\sqrt{5}) \ cm
21 mar 14:23
J:
x = 10√3
21 mar 14:28