Prawdopodobieństwo warunkowe.
Tripper: Rzucamy trzykrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma otrzymanych oczek jest
większa od 16, wiedząc, że w pierwszym rzucie otrzymano 6 oczek.
21 mar 12:54
Janek191:
I Ω I = 6
3 = 216
(6,x,y) 6 +x + y > 16 ⇒ x + y > 10
A = {(6,5,6),(6,6,5),( 6,6,6)}
I A I = 3
=====================
21 mar 13:00
Tripper: Nie do końca zrobione zadanie. Jest to prawdopodobieństwo warunkowe, więc potrzebne mi jeszcze
P(A∩B), P(B).
Chodzi o tą formułkę: P(A/B) = P(A∩B)P(B)
21 mar 13:04