prawdopodobięńśtwo
Karolina: Sześć ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w 5 pudełkach. Jakie jest prawdopodobieństwo że
dokładnie dwa pudełka będą puste ?
Ω=5
6
P(A) =
AΩ = 1446/3125
Mam pytanie czy dobrze robię ?
Glizda: Ω=5
6
Najpierw wybieramy które są puste
I teraz 3 przypadki
Pierwszy wsadzamy do każdej z 3 pudełek po 2 kule
Drugi wsadzamy do jednego trzy, do następnego dwie, i do ostatniego jedną
Trzeci wsadzamy do dwóch po jednej kuli, do ostatniej 4
C=3*6*5=90
| | | |
D= | * (90 + 90 + 360) = 7200 |
| | |
P(D) = 7200/ 5
6