dowód trygonometryczny
żulek: Udowodnij, że jeśli α i β są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostokątnego, to
sin2α + sin2β = 4 sinα sinβ. Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki
21 mar 11:59
J:
wykorzystujemy: cosα = sinβ oraz cosβ = sinα
= 2sinαcosα + 2sinβcosβ = 2sinαsinβ + 2sinβsinα = 4sinαsinβ
21 mar 12:21
żulek: mogę wiedzieć na podstawie czego wykorzystujemy taką równość?
21 mar 12:43
21 mar 12:44
żulek: Już wiem, dziękuje bardzo za pomoc
21 mar 12:44
J:
i fakt,że: α = 900 − β oraz: β = 900 −α
21 mar 12:45
pigor: ..., a więc na prośbę ...

(pozdrawiam) np. tak :
L= sin2α+sin2β= sin2α+sin(180−2α)= sin2α+sin2α=
= 2sin2α= 4sinαcosα= 4sinαcos(90−α)=
4sinαsinβ= P.
21 mar 14:12