wyznacz iloczyn rozwiązań równania sinπx
monika: wyznacz iloczyn rozwiązań równania sinπx= 12 należących do przedziału <0;2>. Zakoduj trzy
pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanej liczby
21 mar 11:27
J:
| | π | | 5 | |
⇔ πx = |
| + 2kπ lub πx = |
| π + 2kπ ... i wybierz rozwiązania należące do |
| | 6 | | 6 | |
przedziału
21 mar 11:29
monika: zrobilam tak ale zgadza mi sie z odpowiedzią ;:
21 mar 11:34
J:
skoro się zgadza, to gdzie problem ?
21 mar 11:37
monika: zjadło mi słówko *nie zgadza
21 mar 11:40
monika: w odpowiedziach jest 56 w takim razie wychodzi na to, ze trzeba pomnożyć 16 * 56
21 mar 11:52
J:
| | 1 | | 5 | |
x = |
| + 2k lun x = |
| + 2k ... jedynie dla k = 0 rozwiązania leżą w przedziale |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | |
x = |
| lub x = |
| x1*x2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 36 | |
21 mar 12:03