planimetria
YushokU:

Witam,
Mam problem z zadankiem. Nie wiem za bardzo czego się złapać.
| | AD | | 1 | |
W trójkącie ABC punkty D i E leżą odpowiednio na bokach AB I AC, tak, że |
| = |
| oraz |
| | DB | | 2 | |
| | EC | | EF | | 1 | |
|
| ={1}{2}. Udowodnij, że |
| = |
| . |
| | AE | | FB | | 6 | |
| | 1 | |
Jedyne co udowodniłem, to, że pola ADEF i BCF są równe i PDFB=PECF+ |
| PABC |
| | 3 | |
Proszę o pomoc, wskazówki, jak się za to zabrać
21 mar 00:48
Qulka: może być dookoła
21 mar 01:07
YushokU: może być
21 mar 01:09
Qulka:

Hp/2=7x
hp/2=6x
zatem
H/h =7/6 =(a+b)/b
21 mar 01:13
Qulka: bo 2• pole ADC = pole DBC więc 2•(3x+y) = P(CFB)+2y dlatego Pole CFB = 6x
21 mar 01:15
Qulka: wszystko jasne? bo idę spać
21 mar 01:41
YushokU: chyba tak, muszę to przetrawić. Dobranoc i kolorowych snów
21 mar 01:43
YushokU: Dobra, fakt.
Tak właśnie myślałem, że tu trzeba twierdzenia Cevy użyć, ale chciałem "maturalnie", a tak na
prawdę sprowadziło się to do Cevy na około
21 mar 01:49
Qulka: nie zauważyłam.. liczyłam z samych pól, a że wysokość mi przypadkowo wyszła na jednej prostej
to przypadek
21 mar 01:51
Qulka: niebieska, bo chciałam mieć tę samą wysokość do liczenia pola trójkącika
21 mar 01:53
YushokU:

A właściwie najprościej to chyba Cevy+von Aubel.
Raz poznałem te twierdzenia przypadkiem i się okazuje, że całkiem przydatne chyba na maturze
mogą być

twierdzenie Cevy:
| | BK | | 4 | |
po wyliczeniu |
| = |
| →oznaczam na rysunku |
| | KC | | 1 | |
twierdzenie von Aubel'a:
Koniec. Ładne, przynajmniej dla mnie.
21 mar 02:03
YushokU: Dziękuję
Qulko, już rozumiem to zadanie
21 mar 02:07