krótkie zadanko z pochodną
gandalf: Oblicz p wiedząc ze funkcja f(x) = x3−px+2 osiąga ekstremum równe 0.
20 mar 23:31
Qulka: x
3
20 mar 23:31
gandalf: tak
20 mar 23:33
Qulka: aaa z pochodną

2x
2−p = 0
20 mar 23:36
gandalf: tylko że mam dwie niewiadome p oraz x. Poza tym to jest 3x2
20 mar 23:40
Qulka:

np taka p=3
20 mar 23:40
Qulka: p=3x2
więc x3−3x2•x+2 =0
−2x3=−2
x3=1
x=1
stąd p=3
20 mar 23:45
gandalf: dzięki
20 mar 23:47
ICSP: Dla p ≤ 0 f nie ma ekstremów
Dla p > 0 mamy :
f' = 3x
2 − p
f'' = 3x ≠ 0 dla dowolnie wybranego p > 0
Dalej już nie powinno być problemów.
20 mar 23:48
pigor: ..., oblicz p wiedząc ze funkcja f(x) = x
3−px+2 osiąga ekstremum równe 0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z warunków zadania i warunku koniecznego ekstremum mamy
układ równań zmiennych
x,
p :
f '(x)=
3x2−p=0 i f(x)=
x3−px+2=0 ⇒ 3x
2−p=0 i x
3−px+2=0 ⇔
⇔
p=3x2 i x
3−3x
3+2=0 ⇔ −2x
3= −2 i p=3x
2 ⇔
x=1 i
p=3 . ...
21 mar 01:56