Logarytmy
Marshall: Ciekawe zadanie z logarytmów
Niestety nie znalazłem metody ładnego zapisu logarytmów, więc opisowo:
Wykaż, że jeżeli a>1 i b>1 oraz (logarytm przy podstawie 7 z a) razy (logarytm przy podstawie 7
z b) = 4, to ab≥2401.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
20 mar 21:00
Qulka: jeśli log7a•log7b=4 to ab≥2401
20 mar 21:02
Marshall: O dzięki, można wiedzieć jak to zapisać? W przykładach tego nie znalazłem
20 mar 21:03
Qulka: 74=2401
20 mar 21:03
Qulka: indeks dolny to ten niski minus ... trzecia linijka obok ramki
20 mar 21:04
5-latek: Zobacz (wpisz a otrzymasz
20 mar 21:04
Marshall: no tak... indeks dolny..

haha coz, no jestem niekoniecznie dorobiony, musze sobie z tym
poradzic
20 mar 21:09
Qulka: dlaczego razy a nie plus
20 mar 21:21
Marshall: Za łatwo by było

Myślałem czy może by nie przekształcić tej równości do czegoś takiego
log
7 (a
log7 b) = log
7 2401, z czego a
log7 b = 2401, ale dalej utknąłem.
20 mar 21:28
Qulka: i tak skoro wynikiem jest nierówność to będzie wymagało jakiegoś dopisania czegoś znikąd
20 mar 21:39
Marshall: no wiadomix
20 mar 21:39
Qulka: trzeba przerobić to na zdanie że x•y ≥ x+y a dopiero potem wrócić do log
20 mar 21:41
zombi: Dla dowolnych liczb a,b∊R, zachodzi
(x−y)2 ≥ 0
⇔
(x+y)2 ≥ 4xy
Niech x = log7a y=log7b
(log7a+log7b)2 ≥ 4log7a*log7b = 16 / √
|log7(ab)| ≥ 4 ⇒ ab ≥ 74 = 2401. Tylko tam ze znakami coś trzeba pokombinować i tyle.
20 mar 21:44
Qulka: ponieważ a i b >1 to ich log są >0
20 mar 21:48
Marshall: Bardzo dziękuję za pomysł
20 mar 21:49