Prawdopodobieństwo
Patryk: W urnie I jest 5 białych kul i 7 czarnych kul, w urnie II są 2 białe kule i 3 czarne kule.
Wyjmujemy dwie kule z I urny i dokładamy do II urny, a następnie z II urny wyjmuje jedną kulę.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze po dołożeniu kul wyjmujemy z II urny kulę czarną.
W kluczu są rozpisane przypadki, ale bez konkretnych szczegółów.
Mógłby ktoś rozrysować drzewko dwuetapowe uwzględniające wszystkie przypadki? Bo nie wiem nawet
jak takie drzewo może wyglądać − nigdy nie używałem drzewka, a tutaj chyba jest to najlepszy
sposób.
20 mar 20:33
Patryk: Wyliczyłem:
| | 10 | |
1. Gdy wylosujemy 2 kule białe z 1 urny (P(bb)= |
| ), to prawdopodobieństwo wyjęcia kuli |
| | 66 | |
| | 3 | |
czarnej z 2 urny wynosi |
| |
| | 7 | |
| | 21 | |
2. Gdy wylosujemy 2 kule czarne z 1 urny (P(cc)= |
| ), to prawdopodobieństwo wyjęcia kuli |
| | 66 | |
| | 5 | |
czarnej z 2 urny wynosi |
| |
| | 7 | |
| | 35 | |
3. Gdy wylosujemy 1 kule białą i 1 kulę czarną z 1 urny (P(bc)= |
| ), to |
| | 66 | |
| | 4 | |
prawdopodobieństwo wyjęcia kuli czarnej z 2 urny wynosi |
| |
| | 7 | |
Ale nie wiem jak to "scalić" w ogólne prawdopodobieństwo
20 mar 21:07
Qulka:

| | 10 | | 3 | | 35 | | 4 | | 21 | | 5 | |
P(czarna) = |
| • |
| + |
| • |
| + |
| • |
| = ... |
| | 66 | | 7 | | 66 | | 7 | | 66 | | 7 | |
idziesz po zielonych gałązkach w dół mnożysz w bok dodajesz
20 mar 21:58
Patryk: | | 275 | |
Hmmm, czyli P(czarna)= |
| − mi tez tak wychodziło, a w kluczu jest |
| | 462 | |
| | 187 | |
P(czarna)= |
| , czyli błąd? |
| | 462 | |
20 mar 22:13
Patryk: | | 2 | |
Raczej błąd, bo patrzę wyżej, to jedna "gałązka" wynosi |
| , czyli policzone dla białej |
| | 7 | |
kuli.
Dzięki Qulka!
20 mar 22:15