Dowód
sevixy: Wykaż, że jeśli (a+b)(a+c)(b+c)≠0, i liczby
1a+b,
1a+c,
1b+c tworzą ciąg
arytmetyczny, to liczby a
2, b
2, c
2 także tworzą ciąg arytmetyczny.
Ktoś pomoże z dowodem?
Mila:
Jeżeli a
2,b
2,c
2 sa kolejnymi wyrazami c. a. to
2b
2=a
2+c
2 to należy wykazać.
| 2 | | b+c+a+b | |
| = |
| ⇔ |
| a+c | | (a+b)*(b+c | |
| 2 | | a+c+2b | |
| = |
| |
| a+c | | ab+ac+b2+bc | |
2*(ab+ac+b
2+bc)=(a+c)*(a+c+2b)
2ab+2ac+2b
2+2bc=a
2+ac+2ab+ac+c
2+2bc⇔
2b
2=a
2+c
2⇔a
2,b
2,c
2 sa kolejnymi wyrazami c. a.
cnw